A munka világáról kicsit másképp - pszichológiai és közgazdasági megközelítéssel

Workology360

Workology360

Rezíliencia, avagy a lelki egészség megőrzése koronavírus idején

2020. március 16. - DualFocus

reziliencia.png

Előszó

A koronavírus okozta pánikhangulatban nehéz megőriznünk a pozitív jövőbe vetett hitet. Itt nem a hurrá-optimizmusra gondolok, mindössze egyfajta racionális hozzáállásra. Igen, most egy elég kemény időszak vár ránk, de ahogy minden, háború, recesszió, járvány egyszer véget ér, ennek is vége lesz, és akkor indul az építkezés. Idézzük csak vissza Szeptember 11-et, a 2008-as gazdasági válságot, vagy a madárinfluenza okozta állapotokat. Megsínylettük mindegyiket, de felálltunk belőle.  Ha ennek tudatában vagyunk, akkor könnyebb ezt az időszakot átvészelnünk. És az sem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Nagy valószínűséggel mindenkit utolért már a közhangulatból sugárzó aggodalom, félelem. A kérdés, hogy ennek hatására egyénileg mennyire keveredünk bele egy negatív spirálba, vagyis mennyire lesz úrrá rajtunk a pánik esetleg a depresszió. Hogy mit tehetünk ez ellen? Sokak fejében szerintem az a válasz, hogy semmit, hiszen „Teljesen normális, hogy így hatnak rám az események, az érzéseimet nem én irányítom, egyszerűen csak úgy rám tör a rossz hangulat.” Pedig igen is tehetünk ellene. Ezzel a témakörrel foglalkozik a Rezíliencia, a lelki egészség képessége. Vagyis egy adaptációs készség, vagy máshonnan nézve proaktív megküzdési képesség, ami akkor kap nagy szerepet az életünkben, amikor általunk irányíthatatlan változások hatnak ránk. A rezíliencia képessége mindenkiben benne van, de igen eltérő szinten, éppen ezért fontos kihangsúlyozni, hogy fejleszthető. Léteznek tippek-trükkök, amivel nehéz helyzetekben a gondolkodásunkat és az érzéseinket is irányítani tudjuk, és léteznek praktikus megküzdési technikák és módszertanok. Ez nem ezotéria, ez tudomány. Akit részletesebben érdekel a rezíliencia lényege, a poszt végén talál egy bővebb leírást róla.

Sokan tudom, hogy félnek idegenekkel találkozni a koronavírus okozta járvány ideje alatt, illetve vannak, akik elővigyázatosságból nem teszik. És bár teljesen jogosnak tartom ezt a hozzáállást, mégis azt gondolom, hogy ha a járvány csillapodását követően a társadalomra a depresszió állapota jellemző, sokkal lassabban fog talpra állni az ország. Ezért szeretnék segíteni egy online vagy, akik nehezen viselik a bezártságot (és nem találkoznak idősebb szüleikkel, nagyszüleikkel), azoknak egy 1 vagy 2 napos személyes tréninggel, hogy mindenki könnyebben vészelje át ezt az időszakot, és egyéni szinten felelősséget vállalva tegyen azért, hogy az újjáépítés időszaka gördülékenyebben induljon majd el.

Tréning

Célja:

  • A mentális egészség és az emberi kapcsolatok megőrzése koronavírus idején
  • A bennünk zajló események, érzelmek, gondolatok tudatosítása és elfogadása
  • Megküzdési technikák megismerése és begyakorlása

Témakörök:

  • Bemutatkozó kör - Ventilálás
  • Változás érzelmi görbéje
  • Energia háromszög: Fizikai, szellemi, lelki
  • Fókuszvakság
  • Megküzdés:
    • Stressz kezelés – FILM modell
    • Átkeretezés
    • Komfortzónán kívüli tevékenységek okozta sikerélmény
    • Akciótervezés - Mivel tölthetjük az időnket
    • Pozitív érzelmek erősítése
    • Én-üzenet – Hogyan kommunikáljam a családom felé, mi zajlik bennem, illetve összezárva hogyan kezeljük a feszültséget

Ár:  1 napos 12.000 Ft/fő, 2 napos 20.000 Ft/fő

Maximális csoportlétszám: 10 fő

Helyszín: Budapest (Ha kiderül, hogy van-e igény a személyes alkalomra, akkor pontosításra kerül.)

Időpontok: Március 25, Április 2-3, 7 és 11-12 (Ha egyik időpont sem alkalmas, jelezd, mert kellő létszám esetén további csoportokat indítok.)

 

Rezílienciáról bővebben

A rezílienciáról Németh Vivien pszichológus annyira közérthetően fogalmaz a „ Rezíliencia, avagy a változásokkal való adaptív megküzdés” blog bejegyzésben, hogy nem látom értelmét újra fogalmazni, inkább idézek tőle:  „A rezíliencia azon személyes és környezeti tényezőket foglalja magában, amelyek elősegítik a veszélyeztetett életkörülmények ellenére történő sikeres alkalmazkodást, enyhítik a stressz negatív hatásait és lehetővé teszik a változásokkal való adaptív megküzdést. A rezíliencia emellett az egyéni megküzdési módokat próbára tévő túlzott stresszt követően a normál működéshez való visszatérés képességét is jelöli. Továbbá, a rezíliencia mint protektív faktor fontos szerepet játszik a depresszióval és egyéb pszichiátriai rendellenességekkel való megküzdésben egyaránt, valamint szorosan összefügg a pozitív érzelmekkel, melyek befolyással vannak az önbecsülésre. Akik magas szintű rezílienciáról adnak számot, nagyobb valószínűséggel alkalmaznak pozitív érzelmeket a kedvezőtlen élethelyzetekkel történő megküzdés során. A pozitív érzelmek, mint pl. öröm, érdeklődés, megelégedés és szeretet, kitágítják a gondolkodási mezőt és ezáltal hatékonyabb megküzdéshez vezetnek.

Ezen kívül s számos cikket lehet találni az interneten, például javaslom Kramarics Rita írását: „Fókuszban a reziliencia… avagy hogyan működik a pszichológiai immunrendszerünk?”

A bejegyzés trackback címe:

https://workology360.blog.hu/api/trackback/id/tr1715526700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása